Coronavirus utlöste korruptionens pandemi i Latinamerika

Det har skett oregelbundna fördelningar av stöd, övervärderade inköp och brist på insyn i utmärkelser, bland annat.

Koronaviruset har inte hindrat ett bestående virus från att fortsätta resa i hela Latinamerika: korruption. Oregelbunden fördelning av stöd, övervärderade inköp, brist på insyn i utmärkelser, detta är vissa fall relaterade till hälso-krisen som visar god hälsa för olaglig praxis som ännu inte har hittat ett effektivt vaccin.

Brasilien, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guatemala, Mexiko, Peru eller Dominikanska republiken, bland andra länder, har drabbats av skandaler relaterade till korruption och koronaviruset under de senaste fyra månaderna, vilket har oroat regeringar, internationella myndigheter och medborgare i karantän .

Så mycket att FN denna vecka har skapat ett regionalt observatorium för läkemedelspriser i Latinamerika för att undvika oegentligheter vid köp av läkemedel och medicinska förnödenheter under pandemin. ”Korruption kommer inte bara från mjuka tillstånd på grund av bristen på möjligheter eller att lagarna inte är välgjorda och ger utrymme för korruption. Allt detta kan och bör förbättras. Den kulturella frågan är mer komplicerad ”, framhäver Marta Lagos, chef för Latinobarómetro, för att förklara dessa dåliga praxis i en region som nästan redan presenteras som pandemins centrum.

Förorenade ministrar och styrelseledamöter

Det största korruptionsfallet i Bolivia under dessa sju månader under den tillfälliga presidenten Jeanine Áñezs makt har alla symptom på koronaviruset. Övergångsministern för hälsa, Marcelo Navajas, är i förebyggande frihetsberövande för en påstådd tomt för köpet i Spanien med en tillägg på cirka två miljoner dollar andningsskydd för kritiskt sjuka covid-19 patienter. Målet är under rättslig utredning och flera tjänstemän har arresterats, till exempel den bolivianska konsulen i Barcelona (Spanien), Alberto Pareja, som sedan denna fredag ​​har varit i husarrest efter beslut av bolivianska rättvisan. Köp av andningsskydd kom efter att nödförvärv godkänts utan de vanliga formaliteterna för att stärka hälsosystemet för att bekämpa SARS-CoV-2 coronavirus.

Denna hastighet i att skydda mot viruset hade och har kontraindikationer. Som chef för organisationen Transparency International i Brasilien, Bruno Brandao, varnade, under den nuvarande krisen, öppnar regeringarna för extraordinära offentliga utgifter och det finns riskerna att grupper med privilegierad tillgång “kommer att få fördelar” till nackdel för folket i allmänhet ” .

Brasilien, det andra landet i världen med det högsta antalet infektioner (mer än en miljon) och dödsfall (48 945) från covid-19, undgår inte heller korruptionens pandemi. Oegentligheter i förvaltningen av offentliga medel för att bekämpa coronavirus har förvärrats, vilket lett till arrestering av dussintals människor över hela landet. Korruption under pandemin har satt rättvisan i sikterna hos några av landets guvernörer, till exempel det Amazonian Pará, Hélder Barbalho och Rio de Janeiros. Wilson Witzel, vars officiella bostad attackerades av polisen i maj.

Guldprispåsar för kroppar

Ett annat land. Ecuador, mycket straffad av covid-19 har sett hur plastpåsarna för lik multiplicerade deras pris från 12 till 144 dollar under hälsokrisen i Guayaquil. Och det är bara ett stickprov: Ekvadors åklagarmyndighet undersöker 63 korruptionsärenden och har genomfört raid i 27 städer under utredningarna, i sitt största fall, för det påstådda brottet för överprissättning. Målen, alla som är under utredning och åtal, har övergått till socialförsäkringsinstitutet och politiker som prefekten Guayas provins, Carlos Luis Morales och liksom före detta president Abdalá Bucaram, som är i husarrest, efter att ha hittat ett vapen i ditt hem.

För direktören för Latinobarómetro är det nödvändigt “att reformera staten för att stänga utrymmen, öppna upp för öppenhet, skapa kunskap som förhindrar att det är omöjligt för svogern (av budgivaren) att vinna ett anbud, det är ett processuellt problem.”

I denna mening har i Colombia, efter flera fall av avledning av medel, organiserats en aldrig tidigare skådad gemensam front mellan Comptroller Office, åklagarmyndigheten och Attorney General Office för att skydda resurserna avsedda att hantera effekterna av pandemin.

Dessa kontrollbyråer öppnade finanspolitiska ansvarsprocesser förra veckan mot guvernörerna i departementen i Tolima och Guainía och borgmästaren i Cartagena de Indias för miljonärkostnadsöverskridanden i kontrakt som tecknats för att betjäna den utsatta befolkningen. På den fina sidan bör det också noteras att Sociedad de Activos Especiales (SAE) i Colombia har tillåtit att tillgångar som beslagts från narkotikahandel används provisoriskt för att bekämpa coronavirus. Tack vare en juridisk person som kallas “utrotning av domän”, som gäller för tillgångar som påstås förvärvas olagligt.

COIMAS, BETALNINGAR OCH MUTTER

Oavsett politisk färg går viruset genom vener från regeringar och myndigheter. I Peru, som är det sjätte landet i världen med det största antalet patienter (247 925 infektioner), har korruptionsfall varit vanligt sedan krisen utbröt i början av mars. I början av juni hade antikorruptions åklagarmyndigheten identifierat 653 påstådda olagliga handlingar av offentliga myndigheter som begicks under pandemin. Det mest betydelsefulla fallet har varit skandalen för att köpa material inom den nationella polisen, som kostade tjänsten för inrikesministern och säkerhetskorpsets höga ledning. Enligt utredningen hade flera officerare i korps förvärvat defekt skyddsmaterial för agenterna som opererade på gatorna som kontrollerade tillämpningen av inneslutningen. Inköpen var oregelbundna, från ogenomskinliga företag och med personliga band till de tjänstemän som ansvarade för att köpa produkterna.

Denna dubbla profil av intresserad säljare och köpare, med politiker och mellanhänder som letar efter extra medel från covid-19 har inträffat på hela kontinenten. Detta verkar vara fallet i Guatemala, till exempel, där vice hälsominister Rodolfo Galdámez, som avskedades den 20 april, utreds efter att ha varit tjänsteman och leverantör av staten samtidigt.

I mindre skala har användningen av covid-19-tragedin också översvämmat de latinamerikanska gatorna. Under de första veckorna av pandemin orsakade bristen på masker och handskar att priserna på dessa produkter tredubblades och säljare av alla slag ökade sina inkomster med merkostnader, vilket rapporterats av sektorer i det civila samhället.

I den meningen är Marta Lagos mycket tydlig: ”Det svåraste är kulturella metoder. Korruption är installerad på alla sidor. Det finns klientelism. Och mutor – mutor – är det svåraste att utrota. Vi måste övertyga att det är ett brott, en skadlig sak ”.