Korruption i Venezuela: Alex Saab-ärendet

Den 12 juni arresterade myndigheterna i Kap Verde Alex Saab, en colombiansk affärsman som har varit inblandad i ett antal korruptionsprogram som involverade Maduro-regimen. Amerikanska åklagare åtalade Saab 2019 för att ha påstått hjälpa Nicolás Maduro och andra högtstående venezuelanska tjänstemän att tvätta hundratals miljoner dollar från korruption.

Den 19 juni organiserade Future Venezuela Initiative ett offentligt virtuellt seminarium om Saab-fallet och, i en vidare bemärkelse, korruptionsnätverk som stöder Maduro-regimen. Det seminariet kan ses här.

I den här artikeln sammanfattar författarna de centrala punkterna som diskuterades i den händelsen. Om Saab utlämnas till USA kommer processen att vara långsam och känslig. Samtidigt kan Saab-fallet illustrera hur genomgripande korruption har blivit i Venezuela när landet upplever en enastående humanitär kris. Detta fall kan också visa begränsningarna i rättsliga åtal i samband med utrikespolitiken.

Venezuela som en mafiatillstånd

Venezuela är en mafiatillstånd. Både korruption och organiserad brottslighet är spridd över hela regeringen och har större inverkan på den inre politiska dynamiken. Landet ligger på 173: e plats i Transparency Internationals korruptionsindex (av 180 länder). Två av Maduros närmaste förtroende, Tareck El Aissami och Diosdado Cabello, har varit inblandade i en gigantisk narkotikahandel som kallas solens kartell. Detta kartell involverar minst 123 regimtjänstemän, nuvarande och pensionerade, som har haft olika befattningar i den verkställande grenen, de väpnade styrkorna, kommunstyrningarna och de lagstiftande och rättsliga grenarna.

Förutom narkotikahandeln är korruption fortfarande i regeringskontrakt och sociala program. Saab var till exempel avgörande för att skapa lokala leverans- och produktionskommittéer (CLAP), ett politiskt motiverat subventionerat matdistributionsprogram i Venezuela. Genom en serie skalföretag köpte Saab och andra mat av låg kvalitet i kvantitet i länder som Mexiko, Colombia och Turkiet och sålde det till den venezuelanska regeringen till uppblåsta priser.

Saab har haft en viktig roll i den olagliga finansieringen av Chavista-regimen
“Saab var en nyckelfigur i utplånandet av nationella reserver, xvideos maduras gjorde vinst från folks lidande och kriminaliserade och tillhandahöll dessa internationella nätverk till Maduro-regimen,” sade Vanessa Neumann, Ad honorem-representant för den interimistiska regeringen i Venezuela i kungariket. Förenade och Irland.

Saab replikerade detta system i andra industrier, inklusive olja och guld. Under 2015 vann Trading Energy and Coal (Trenaco), ett skalföretag som är kopplat till Saab, ett kontrakt med 4,5 miljarder dollar med statligt ägda Petroleos de Venezuela S.A, (PDVSA). Saab hjälpte också regimen att exportera guld av tvivelaktigt ursprung till Turkiet, xvideos Iran och andra länder. Dessa aktiviteter har varit lukrativa för Maduro och andra tjänstemän och har katapultat Saab till en hög nivå, om än reserverad, i regimen.

Dessa bearbetningar är toppen av isberg. Mellan 2004 och 2014 beräknas det att 11 miljarder dollar i medel försvann från PDVSA, enligt en utredning 2016 från Nationalförsamlingen. I det södra distriktet i Florida har regimtjänstemän åberopat sig skyldiga till att omvandla ett lån på 40 miljoner dollar till PDVSA till en exorbitant vinst på 600 miljoner dollar genom utbytessystemet som endast är tillgängligt för regimens medlemmar. Liknande korruption kan hittas i andra sektorer, till exempel suegras porno byggande och transport. Och ändå tar dessa system inte hänsyn till de vinster som kommer från narkotikahandel eller de belopp som flyter från Amazonas och Orinoco-regionerna, där regimen gör det lättare för kriminella grupper att plundra landets mineraluppsättningar.

”När du lägger till [beräknade korruptionsintäkter] är det cirka 6 miljarder till 7 miljarder dollar per år. År 2019 var Venezuelas BNP 70 miljarder dollar. Så vi säger att 10% av Venezuelas BNP åtminstone går till statlig korruption, ”säger Fernando Cutz, före detta seniordirektör för Västra halvklotets frågor vid Förenta staternas nationella säkerhetsråd.

Effekterna av Saabs gripande

På kort sikt kommer Saabs arrestering sannolikt att leda till ett problem med brist på kontanter för regimen. När allt kommer omkring har Saab länge spelat en viktig roll i att upprätta och upprätthålla olagliga finansieringsnätverk för att underlätta korruption, och Maduro har påstått lita på honom med sin personliga förmögenhet. Om Saab blir vårdnad om Förenta staterna kommer det att finnas en möjlighet för myndigheterna i det landet att få detaljerad information om olaglig verksamhet som stöder regimen. Detta kommer att bidra till att bättre förstå regimens kriminella nätverk och förbättra sanktionsåtgärderna. Detta arrest är dock inte en silverkula. Utan ett bilateralt utlämningsavtal mellan Kap Verde och USA kräver noggrann diplomati att ta Saab i förvar.

Den venezuelanska diktatorn Nicolás Maduro har till och med anförtrott sin personliga förmögenhet till Saab (EFE / Miguel Gutiérrez / File)
Som diskuterats vid evenemanget belyser Saab-fallet hur åtal kan ha blandade resultat i samband med utrikespolitiken. Å ena sidan kan åklaganden komplicera ansträngningarna för att övertyga Maduro och hans nära krets att lämna makten, eftersom förhandlingarna kan verka meningslösa för en tjänsteman som står inför flera anklagelser och som under de svåraste omständigheterna fortfarande borde förbereda för lång fängelse. Å andra sidan kan dessa åklagare tjäna det internationella samfundet och den venezuelanska oppositionen som en hävstång för att återställa demokratin i landet. Genom att åtala korrupta tjänstemän signalerar USA också att rättvisa kommer att råda. Ett sådant budskap är avgörande i Venezuela, där politiska ledare och det civila samhället länge har fördömt den frodiga korruptionen som har upprätthållit Maduro-regimen.

”Förenta staterna är ett land känt för rättsstatsprincipen, och det ger oss otrolig kraft att göra rättvisa runt om i världen. Men att använda dessa verktyg innebär stora risker om de missbrukas, säger Joshua Goodman, latinamerikansk korrespondent för Associated Press.

I slutändan bör åtal dock inte användas för att främja utrikespolitiska mål. Att göra det kan äventyra det amerikanska rättssystemets okränkbarhet, som har extraterritoriell legitimitet och jurisdiktion. Saab åtalades för att det fanns tillräckligt med bevis mot honom för att inleda en rättegång. Dessa bevis samlades under åren av Drug Enforcement Administration (DEA) och andra byråer, som arbetade med Justitiedepartementet för att främja ärendet. När det fortsätter bör detta oberoende bevaras.